|
30 października 2025 | Czas na przeczytanie: 9 minut

Fermentowane napoje bezalkoholowe to segment rynku, który w ostatnich latach dynamicznie zyskuje na popularności – zarówno w Polsce, jak i na świecie. Do tej kategorii zalicza się m.in. kombuchę, kwas chlebowy (kvass), kefir, maślankę, wybrane napoje roślinne poddane fermentacji, a także piwa oznaczane jako „0,0%”. Ich cechą wspólną jest powstawanie w procesie fermentacji naturalnej lub kontrolowanej – w wyniku której wytwarzane są śladowe ilości alkoholu etylowego.


Anna-Maria Sobczak
RADCA PRAWNY, Profesjonalny pełnomocnik przed UPRP, EUIPO, WIPO
Specjalizacja: Prawo własności intelektualnej, prawo mediów i reklamy, zwalczanie nieuczciwej konkurencji,...
Więcej artykułów tego autora

Pozostałe Artykuły


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *