Karolina Pruchniewicz

Na co dzień świadczy obsługę prawną i biznesową w języku włoskim, angielskim i hiszpańskim, podmiotom m.in. z Ameryki Łacińskiej, USA, Bliskiego Wschodu czy Australii.

Doświadczenie zawodowe zdobywała od 2009 r. m.in. w administracji samorządowej, organizacjach pozarządowych, start’upie w Berlinie, konsulatach Republiki Peru i RP, Ambasadzie RP w Rzymie i międzynarodowych kancelariach we Włoszech i w Polsce.

Absolwentka studiów prawniczych na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Odbyła roczne stypendium na Wydziale Prawa i Tłumaczeń Uniwersytetu w Salamance. W 2020 r. ukończyła Postgraduate course Participatory Plant Breeding & Resilient Seed Systems na Graduate School for Production Ecology & Resource Conservation (Holandia).

- Zobacz nasz zespół

Aktualnie prowadzi badania naukowe na Wageningen University&Research w Holandii, przygotowując się do obrony pracy doktorskiej z międzynarodowego prawa żywnościowego. Autorka artykułów naukowych i popularnonaukowych z dziedziny prawa rolnożywnościowego i zrównoważonego rozwoju, ekspertka włoskiego bloga prawa ochrony środowiska i enożywnościowego – cibodiritto.com i brytyjskiego bloga o zrównoważonej modzie – sustainableukfashion.com

Członkini Centrum Prawa Designu, Mody i Reklamy (Uniwersytet Śląski w Katowicach) i CeDiSA (Centrum Badań nad Prawem Rolnym i Naukami Rolniczymi, Żywnością i Środowiskiem) przy Università Piemonte Orientale we Włoszech.
Prezes Stowarzyszenia we&waste, działającego na rzecz zrównoważonego rozwoju. Prowadzi międzynarodowe szkolenia i projekty z zakresu polityki ochrony środowiska. Doradza Regionalnemu Innowatorowi Branży Spożywczej z Poznania.

Publikacje

Ostatni rok w liczbach
236

wszczętych postępowan sądowych

1963000 zł

wartość przekazanych spraw windykacyjnych

324

zakończonych spraw windykacyjnych