Karolina Pruchniewicz

Prawniczka specjalizująca się w obsłudze spraw transgranicznych oraz zgodności regulacyjnej. Od 2009 roku zdobywa doświadczenie zawodowe w różnorodnych instytucjach – od administracji samorządowej i organizacji pozarządowych, przez spółkę prawa handlowego w Berlinie, aż po placówki dyplomatyczne (konsulat Republiki Peru, ambasadę i konsulat RP w Rzymie) oraz międzynarodowe kancelarie prawne działające w Polsce i we Włoszech.

Absolwentka Wydziału Prawa Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, gdzie uzyskała tytuł magistra prawa, broniąc z wynikiem bardzo dobrym pracę z zakresu prawa międzynarodowego w Katedrze Historii Doktryn Polityczno-Prawnych i Prawa Niemieckiego. W trakcie studiów odbyła roczne stypendium na Wydziale Prawa oraz Wydziale Tłumaczeń Uniwersytetu w Salamance (Hiszpania).

Ukończyła także Comparative Law Course na UMK oraz podyplomowy program Participatory Plant Breeding & Resilient Seed Systems w Graduate School for Production Ecology & Resource Conservation (Wageningen University & Research, Holandia). Brała udział w seminarium doktoranckim z zakresu nauk prawnych na Uniwersytecie Andrzeja Frycza Modrzewskiego w Krakowie, prowadząc jednocześnie badania naukowe w ramach Law Group na Wageningen University & Research.

Członkini Sustainability Law Group przy Uniwersytecie w Oslo.

- Zobacz nasz zespół

Aktualnie prowadzi badania naukowe na Wageningen University&Research w Holandii, przygotowując się do obrony pracy doktorskiej z międzynarodowego prawa żywnościowego. Autorka artykułów naukowych i popularnonaukowych z dziedziny prawa rolnożywnościowego i zrównoważonego rozwoju, ekspertka włoskiego bloga prawa ochrony środowiska i enożywnościowego – cibodiritto.com i brytyjskiego bloga o zrównoważonej modzie – sustainableukfashion.com

W Kancelarii Prawnej RPMS wspiera klientów o profilu międzynarodowym,

Biegła znajomość języka angielskiego, włoskiego i hiszpańskiego pozwala jej skutecznie reprezentować polskich klientów zagranicą oraz świadczyć kompleksową pomoc prawną na rzecz obcokrajowców w Polsce. Jej praktyka koncentruje się na zagadnieniach z pogranicza prawa międzynarodowego, regulacyjnego, ochrony konsumentów oraz compliance, ze szczególnym uwzględnieniem sektorów: rolno-spożywczego (w tym wina i napojów spirytusowych), kosmetycznego, farmaceutycznego oraz ochrony środowiska.

Kompleksowo doradza w zakresie legalizacji pobytu, pracy i delegowania pracowników za granicy, zakupu nieruchomości we Włoszech, Hiszpanii i Portugalii (w tym due diligence) i zgodności regulacyjnej produktów (w tym znakowanie i bezpieczeństwo produktów).

Specjalistka ds. prawa konsumenckiego w Fundacji ProPublika, realizująca projekty, których partnerem jest Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Uczestniczka, prelegentka i trenerka na międzynarodowych szkoleniach, konferencjach i seminariach w wielu krajach UE, a także m.in. Turcji, Gruzji, Armenii czy Norwegii. Wykładowczyni prawa w Podkarpackiej Akademii Wina w Krakowie.

Autorka artykułów naukowych i popularnonaukowych z dziedziny prawa i zrównoważonego rozwoju, m.in.:

Wyłączne prawo do odmiany roślin jako składnik masy upadłości, „Studia Prawnicze. Rozprawy i Materiały” wyd. Oficyna Wydawnicza Uniwersytetu Andrzeja Frycza Modrzewskiego w Krakowie, 2024.

Wine Tourism as an Instrument for Promoting Development in Polish Rural Areas, International Wine Law 2024, Lisbon (Portugal).

Claming sustainability isn’t enough! A legal and economic perspective on changes needed in the fashion sector

https://books.google.pl/books/about?id=2SQrEAAAQBAJ&redir_esc=y

Pesticidi e standard di sicurezza alimentare: qualche riflessione – Parte seconda

https://cibodiritto.com/pesticidi-e-standard-di-sicurezza-alimentare-qualche-riflessione-parte-seconda/

Od prawa do żywności do suwerenności żywnościowej: teoretycznoprawne i organizacyjne aspekty lokalnych systemów żywnościowych, „Studia Prawno-Ekonomiczne”, 118, t. CXVIII (2021), s. 75–94, wyd. Łódzkie Towarzystwo Naukowe

The Codex Alimentarius Standards Decision-making: Some Critical Remarks on an Ongoing Discussion, „European Food and Feed Law Review”, Volume 15, Issue 6 (2020), pp. 571 – 578.

Publikacje

OZNACZENIA GEOGRAFICZNE — PRAWO ROLNE I WŁASNOŚĆ INTELEKTUALNA
18 czerwca 2024
OZNACZENIA GEOGRAFICZNE — PRAWO ROLNE I WŁASNOŚĆ INTELEKTUALNA

OZNACZENIA GEOGRAFICZNE JAKO CERTYFIKATY Rolnictwo odgrywa istotną rolę w ekonomii europejskiej, a rosnące zainteresowanie konsumentów...

Więcej
Prawo kosmetyczne – wprowadzenie
21 maja 2024
Prawo kosmetyczne – wprowadzenie

Cele prawa kosmetycznego Jedne z podstawowych celów tych przepisów to zapewnienie, że produkty kosmetyczne mają...

Więcej
Windykacja wierzytelności we Włoszech
19 marca 2024
Windykacja wierzytelności we Włoszech

Jak przebiega windykacja długów w Republice Włoch? W przypadku niezapłaconych kwot z tytułu faktur i...

Więcej
Due diligence nieruchomości za granicą na przykładzie zakupu we Włoszech
18 marca 2024
Due diligence nieruchomości za granicą na przykładzie zakupu we Włoszech

Zakup nieruchomości za granicą Zakup nieruchomości za granicą może być ekscytującą okazją do inwestycji lub...

Więcej
Własność intelektualna w rolnictwie
25 września 2023
Własność intelektualna w rolnictwie

OCHRONA ODMIAN ROŚLIN Jednym z kluczowych obszarów, w którym własność intelektualna jest istotna w rolnictwie,...

Więcej
RegTech i SupTech – czym jest i jakie mają znaczenie w praktyce
20 września 2023
RegTech i SupTech – czym jest i jakie mają znaczenie w praktyce

Czym jest RegTech? Aktualnie prawodawstwo nie wypracowało legalnej definicji określenia RegTech (ang. Regulatory Technology). Jednakże...

Więcej
Co zrobić, jeśli dokonano zatrzymania Twojego pojazdu lub towarów w porcie na terenie Wielkiej Brytanii?
8 czerwca 2023
Co zrobić, jeśli dokonano zatrzymania Twojego pojazdu lub towarów w porcie na terenie Wielkiej Brytanii?

Zapłata podatku akcyzowego Akcyza to podatki nakładane na towary, które są produkowane lub wytwarzane w...

Więcej
Własność intelektualna i żywność. Czy da się zastrzec recepturę?
23 kwietnia 2023
Własność intelektualna i żywność. Czy da się zastrzec recepturę?

Z jakich reżimów ochrony może skorzystać twórca receptury? Ochrona dorobku intelektualnego oraz sposobu ich wyrażania...

Więcej
Obecność substancji słodzących a informacje dodatkowe na etykiecie produktu
16 lutego 2023
Obecność substancji słodzących a informacje dodatkowe na etykiecie produktu

Ogólne zasady znakowania żywności Podstawowym aktem prawnym, który reguluje kwestię informowania konsumentów o składzie żywności,...

Więcej