|
16 lutego 2023 | Ostatnio zmodyfikowano 17 grudnia, 2023 o 14:11 | Czas na przeczytanie: 5 minut

Wiele produktów spożywanych na co dzień ma charakterystyczny słodki smak, dzięki któremu są rozpoznawalne i lubiane przez odbiorców. Specyficzna kombinacja składników i technologicznego procesu wytwarzania jest cechą rozpoznawczą producenta. Prawidłowe oznakowanie żywności jest obowiązkiem dla jej producentów. Ułatwia pracę organów kontrolujących procesy produkcyjne i jest niezbędne w obrocie – przede wszystkim dla konsumentów. Należy pamiętać, że skład produktów spożywczych dozwolonych do obrotu regulują przepisy prawa. Polska, jako członek Unii Europejskiej, jest także częścią rynku wspólnego UE, dlatego w tej kwestii prymat wiodą rozporządzenia unijne.


Karolina Pruchniewicz
Prawnik | International Desk
Specjalizacja: Prawo międzynarodowe, product law, life sciences
Więcej artykułów tego autora

Pozostałe Artykuły



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *