|
21 grudnia 2020 | Ostatnio zmodyfikowano 23 grudnia, 2023 o 11:39 | Czas na przeczytanie: 11 minut

Produkowanie żywności w celu wprowadzenia jej do obrotu w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne jest dopuszczone na podstawie przepisów prawa europejskiego, w których zawarte się wymogi oraz potwierdzenie, że prowadzenie gastronomii w domowej kuchni jest legalne. Zostało to także ujęte w polskich przepisach prawnych, które dają możliwość rozpoczęcia działalności związanej z produkcją żywności w kuchni domowej używanej również przez innych domowników. Na siedzibę prowadzenia działalności gospodarczej o profilu gastronomicznym można więc wskazać własne mieszkanie bądź dom. Produkcja żywności w domowej kuchni jest dopuszczalna, o ile dotyczy takiego rodzaju produktów oraz takiej ich ilości, która jest możliwa do wykonania w domowych warunkach z użyciem zwykłych sprzętów standardowo wykorzystywanych w kuchniach domowych. Trzeba ją jednakże zalegalizować.


Karolina Pruchniewicz
Prawnik | International Desk
Specjalizacja: Prawo międzynarodowe, product law, life sciences
Więcej artykułów tego autora

Pozostałe Artykuły



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *