|
15 września 2021 | Ostatnio zmodyfikowano 23 grudnia, 2023 o 10:27 | Czas na przeczytanie: 10 minut

CBD w formie składnika produktów spożywczych jest dość nowym zjawiskiem w Polsce. Z tego powodu nie ma jeszcze krajowych, sprecyzowanych regulacji prawnych na ten temat. Za to na rynku zagranicznym funkcjonuje już wiele wyrobów zawierających kannabidiol. W odróżnieniu od THC, CBD nie powoduje zatrucia. Wykazano również, że może być stosowane jako lek przy niektórych schorzeniach i dolegliwościach, takich jak padaczka czy nadmierny stres. Mówi o tym m.in. raport WHO z 2017 roku. Podsumowując, kannabidiol jest środkiem bezpiecznym i dobrze tolerowanym przez ludzki organizm.


Karolina Pruchniewicz
Prawnik | International Desk
Specjalizacja: Prawo międzynarodowe, product law, life sciences
Więcej artykułów tego autora

Pozostałe Artykuły



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *